Mama is boos. Ouderzonde #6

De voorlaatste vraag in de reeks van #ouderzonden luide : Waarmee duwen de kinderen (of je kind?) op je spreekwoordelijke knoppen? Kortom hoe maakt Rein mij boos ? Eindelijk vindt ik deze vraag tot nu toe wel de moeilijkste van allemaal. Ik ben namelijk zelden boos op Rein ik bedoel heb je die zijn smile al gezien ?

Jullie begrijpen me wel als ik zeg dat het heel moeilijk is voor mij om boos te kunnen zijn op dit snoetje. Het spreekwoordelijk gezegde ‘eigen kind schoon kind’ is duidelijk van toepassing en dit zeg ik zonder schaamte omdat ik weet dat iedere ouder zijn kind het schoonste kind vindt van het hele universum.

Rein is natuurlijk met zijn 2 jaar en 5 maanden ook nog klein om echt boos op te kunnen zijn en als voorlopig het enigste aanwezige kind in huis hoeft hij dus met niemand ruzie te maken. En dat hij soms of vaak, oké dagelijks dan zijn grenzen durft te verleggen kan ik dat alleen maar aanmoedigen. Ik vind dan ook dat het mijn taak als ouder is om hem te sturen en te leren wat kan en niet kan. En ja soms gebeurt het hier dan ook wel eens als hij na meerdere herhalingen toch nog iets doet wat hij van ons niet mag eventjes in de hoek moet.

Dan is Rein boos en breekt mijn mama hart. Na een minuutje, oké 30 seconden (ik weet het ik ben een seut) mag hij uit de hoek en krijgt hij een mega knuffel van mij. Herhaal ik nogmaals wat de reden was dat hij in de hoek moest staan en gaan we samen spelen. Dat laatste vind ik dan ook weer heel belangrijk want meestal doet hij ‘stoute’ dingen alleen maar om onze aandacht te krijgen. Vandaar dat ik het belangrijk vind om hem na een hoek-moment even wat positieve aandacht te geven. Dat kan door samen een boekje te lezen of met de bal spelen of puzzelen. Als het maar iets is waar hij gek op is.

Ik denk heel vaak na over welk type ouder ik wil zijn voor Rein. Het ouderschap en de weg ernaartoe hebben mij een heel stuk rustiger gemaakt maar ook enorm zelfzeker. Ik heb tijdens onze fertiliteitsbehandeling geleerd de controle uit handen te geven en omdat het 2 jaar heeft geduurd tegen wij ons eerste kind in onze armen konden sluiten heb ik die 2 jaar gebruikt om daar over na te denken. Toen heb ik mezelf voor genomen om alleen maar te genieten en dankbaar te zijn. En toen we vorig jaar Liv* moesten af geven ben ik daar nog meer in gaan geloven. Elke dag opnieuw heb je keuzes die je moet maken en die keuzes hebben een invloed op onze dag, humeur en ons hele zijn. Ik wil graag een voorbeeld geven, Rein poetst deze morgen zijn tanden en plots kwam hij mij roepen ‘MAMA, MAMA KOMEN’ ik ga rustig met hem mee en zag hoe hij zijn tandpasta over onze natuurstenen vloer had uitgesmeerd ook zijn verse kleren en vers gewassen snoet en haar zaten onder de tandpasta.

Ikzelf heb twee keuzes of ik maak me boos of ik zeg bravo. En ja hoor ik zei tegen Rein ‘Dikke BRAVO ! ‘ Bravo dat je mama bent komen halen, kom we gaan het samen opkuisen. Hij hielp me de vloer opkuisen en stak zelf zijn kleertjes in de wasmachine. Mocht met hulp van mij voor de tweede keer zijn gezichtje wassen en kreeg daarna nog een grote high five en een vuistje omdat hij zo flink met mama geholpen had. Ikzelf heb me niet moeten boos maken al riep ik in mijn hoofd eerst ohneen! Ik heb mezelf geen stress gegeven en Rein ook niet. Mocht ik boos geweest zijn ging hij zeker beginnen huilen ging ik mij erna terug schuldig voelen en Rein ging niet weten wat er verkeerd gegaan was. Ik heb hem juist een belangrijke les gegeven. 1 hij is flink geweest door mij te komen halen omdat hij wist oei hier klopt iets niet, de volgende keer zal hij mij zeker opnieuw komen halen omdat hij weet dat ik hem ga helpen om het probleem die zich voort doet op te lossen. 2 als iets vuil is moet het opgekuist of afgewassen worden wat hem stimuleert om op te ruimen.

Ik ben absoluut geen opvoedingsdeskundigen maar ik ben er wel van overtuigd dat de keuzes die je maakt een invloed hebben. Je hebt altijd een keuze probeer voor jezelf en dat van je kind de juiste te maken waar jij je goed bij voelt. En op het einde van de dag zal je kunnen zeggen vandaag was een goede dag voor jezelf en dat van je schoonste kind. Geniet van ze en laat hen ook van jou genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: