Waarom wij voor wasbare luiers kozen

Wasbare luiers de meeste zijn of voor of tegen en dan heb je een groep ‘de twijfelaars’. Ikzelf behoorde tot de laatste groep al moet ik bekennen dat het bij Rein een ver-van-mijn-bed show was. Iets te geitenwollesokken voor ons. En om eerlijk te zijn was het eindelijk nooit bij mij opgekomen dat wasbare luiers een optie waren. Voor ik zwanger werd van Otis heb ik daar zelfs nooit bij stil gestaan of dit uberhaupt iets voor ons zou kunnen zijn.

En toen werd ik zwanger van Otis en werd Rein zindelijk overdag. Plots hadden wij veel minder afval op het einde van de week en dat begon mij wel op te vallen maar dacht er verder niet over na.

Toen ik in mijn derde trimester een mama date had met een van mijn vriendinnen die voor haar 2e kindje naar wasbare luiers was overgestapt was mijn nieuwsgierigheid wel geprikkeld. Ik vuurde al mijn vragen op haar af en alles wat ze me vertelde leek wel chinees. Ik schrok van alle info en twijfelde wel of dit iets voor ons was mijn zwangerschapsdementie en oververmoeide mombrain kon al deze info niet filteren en toen ik s’avonds Dries informeerde keek hij mij aan alsof ik van een andere planeet kwam. Dus neen wasbare luiers ging het niet worden voor ons en toch bleef het steken in mijn hoofd. Het zaadje was gepland.

Otis werd geboren en de eerste twee weken gingen voorbij. In die eerste weken viel het mij wel al vanaf de eerste dagen op dat Otis een gevoelige huid ging hebben dus ik bereide mij al voor op de tubes ynotiol. Tot ik plots een blog over de wasbare luiers van het merk bambino mio zag passeren op instagram. Ik voelde direct een klik met het merk en de luiers maar omwille van Dries zijn enthousiaste *euhum* liet ik het voor wat het was. Via onze ziekenfonds mochten wij nog een geboortegeschenk kiezen via de medishop dus op een avond zit ik scrollen door de medishop tot mijn oog op wasbare luiers valt en ook net van het merk bambino mio. Ik werd plots héél enthousiast. Ik zocht de laatste blog terug op en las hem wel 10 keer na elkaar. Daarna zocht ik op de site van bambino mio zoveel mogelijk info en plots had ik een eureka moment.

Voor mij was het duidelijk, ik wilde voor Otis per direct overschakelen naar wasbare luiers nu alleen Dries nog overtuigen dacht ik maar dit ging veel vlotter dan verwacht. Als ik er 100% achter stond dan ging hij mij gewoon volgen dus de keuze lag plots helemaal alleen in mijn kamp. Laat ons zeggen dat ik al op bestellen had geklikt alvorens hij kon antwoorden met ja of neen. En zo geschiede dat Otis sinds zijn 12 weken de mooiste en zachtste poep heeft dat je maar kan bedenken.

We kozen voor een eendelig systeem. Deze lijkt het meest op de wegwerpluiers die we allemaal kennen en gaan in zijn geheel de was in. Wij boosten onze luiers nog met een extra inlegger om meer en beter te kunnen absorberen. Bovenop de inlegger komt er een inlegvliesje die dan de stoelgang opvangt. Deze kan dan in de vuilbak of in het toilet gegooid worden. (Let op heb je fijne buizen of twijfel je dat er verstopping zou kunnen ontstaan gooi je het vliesje beste in de vuilnisbak). Er bestaat ook een tweedelig systeem. Dit is een luier met inlegger en een overbroekje waar je het overbroekje niet bij elke luierwissel hoeft te vervangen. Voor meer info over herbruikbare en wasbare luiers kan je terecht op de website’s van

http://www.bambinomio.com

http://www.kleinspook.be

http://www.luierhoek.be

http://www.blabloom.com

En ook op de facebookgroep ‘wasbare luiers’ kan je terecht voor al je vragen.

Ik som nog even de voor en nadelen hieronder op.

De voordelen

• Minder afval

• Op termijn bespaar je geld

• Beter voor het milieu

• Minder CO2 uitstoot per kind

• Beter voor de huid van je baby dankzij de natuurlijke materialen = geen chemische stoffen.

• Mooier dan de wegwerpluiers

• Je kindje zou sneller zindelijk worden omdat ze het sneller kunnen voelen wanneer ze plassen.

De nadelen

• Je hebt meer was, ikzelf was ze om de twee dagen

• Wanneer je op uitstap gaat of vakantie is het niet zo praktisch. Wij gebruiken om die reden ook nog af en toe wegwerp luiers.

Ondertussen is ook Dries helemaal mee en alleen maar positief dus mocht er hier in de toekomst ooit nog een kindje komen zouden we per direct terug voor wasbare luiers kiezen.

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: